Solar Concentrator Laboratory Logo
 
Start
Laboratoriet
Stiftelsen
Tekniken
Hitta till oss!
Partners

   
Test av koncentrerande solfångare under våren 2006 med exjobbarna Emil Larsson, Chalmers, och Magnus Källmark, KTH. (Klicka för stor bild)


Det finns många fördelar med att koncentrera solljuset, främst möjligheten att samproducera el och värme i samma system.

El och värme från samma system!

Hjärtat i en koncentrerande solfångare är receivern, där infallande solljus koncentreras. Med de vattenkylda solcellerna omvandlas solljuset till el och värme.

Sverige har en lång tradition av koncentrerande solenergisystem, men 30 år av solenergiforskning har resulterat i få företag. Den felande länken har varit forskning och provning för att lösa konkreta problem tillsammans med företag. Dessutom - för koncentrerande solenergi saknas det i Sverige några strategiskt viktiga mätutrustningar.
Lumicum Laboratoriet vill verka som en katalysator, kommersialisera koncentrerande system och sätta Sverige i ledarposition.
Koncentrerande system kan generera både 230 V el och 55º varmvatten. Hetvattnet kan avändas till bland annat badvatten, avsaltning, solar cooling och processvärme.

Tre fördelar med att koncentrera solljuset

  • Samma energiproduktion men mindre av de dyra solcellerna
  • Möjlighet att samproducera el och värme
  • System som kan tillverkas i vanliga fabriker

Lumicum Laboratoriet
Matrosgatan 5
871 33 HÄRNÖSAND
Sweden

Phone: +46-611-55 70 00
Fax: +46-611-557210
Org Number: 802425-8264
Bg: 290-0868

Internet
web: www.lumicum.se
E-post: info@lumicum.se